ST1

Stefan Theunissen (Duiven, Nederland, 2 februari 1989) is een Nederlandse ontwerper. Hij zou omschreven kunnen worden als een zogenaamde auteur-designer, vanwege zijn ontwerpen die zich tussen kunst en design bevinden.

Theunissen groeide op in Duiven (Gelderland). Vanaf kleins af aan stond hij in de garage van allerlei speelgoed te maken, tot soms grote onvrede van zijn vader. Niet zozeer vanwege de gevaarlijke elektrische handgereedschappen, maar door de rommel die hij achterliet.

In 2012 begon Theunissen met de opleiding Meubelmaker & Ontwerper op het Cibap te Zwolle. Hij kreeg veel ruimte om zichzelf te ontwikkelen en te groeien in het ontwerpen van  producten. De betrokken leraren waren zeer meegaand en hebben hem ondersteund in zijn leerproces. Zijn vakkundigheid en talent voor ontwerpen bleven niet lang onopgemerkt. In zijn eerste opleidingsjaar verscheen Theunissen met zijn eerste praktische schoolproject op de cover van vakblad ‘Meubel’, een van de belangrijkste vakbladen in de meubelindustrie.

Tijdens zijn stage bij Maatschap Cramer & de Croon te Westervoort in 2013 en 2014 heeft Theunissen de kunst van het stoombuigen van massief hout eigen gemaakt. Hij kreeg de kans om zelfstandig salontafels te ontwerpen en te vervaardigen. Daarnaast ontwikkelde Theunissen de lamp genaamd Louvet, die nu nog steeds door Lukas de Croon van Beeld & Ambacht gemaakt wordt.

Begin 2015 ontfermde Theunissen zich over de verlichte borden van het Ruimtekoers Festival te Arnhem. Het festival toverde voor een maand lang meerdere leegstaande panden in de binnenstad van Arnhem om in ruimtes waar leuke evenementen plaatsvonden. De borden wezen de bezoekers de weg en waren overal in de binnenstad te bewonderen.

De tijd die hij op de opleiding volbracht, maakte van hem een creatieve ontwerper met oog voor detail en een passie voor traditionele vaktechnieken. Hij vindt gemakkelijk zijn weg in nieuwe methodes en machines, waarbij Theunissen het liefst onderzoekt wat de mogelijkheden zijn en waar de grenzen van materialen liggen. in 2015 studeerde Theunissen als eerste leerling ooit in 3 jaar af en kreeg hij de onderscheidende titel: ‘Cibap Talent 2015’. Dit bleek niet het eindstation voor Theunissen, want sinds 2016 is hij begonnen op de Kunstacademie ArtEZ in Arnhem met de opleiding Product Design.